ظهور و گسترش سلفی ها در کردستان ایران
توضیح: یکشنبه گذشته، ۲۹ دی ماه گزارشی با عنوان «ظهور و گسترش سلفی ها در کردستان ایران» در تارنمای رادیو زمانه منتشر شد که در ادامه گزیده ای از این گزارش را خواهید خواند.
مهر ماه ۱۳۹۲ و در آستانه عید قربان در ایران، خبری منتشر شد مبنی بر آنکه گروهی از اسلامگرایان تندرو در خیابانهای شهر جوانرود، با پرچمهای سیاه و شمشیر و فریادهای «الله اکبر»، باعث وحشت شهروندان شدند.
خبرگزاری ها اعلام کردند این افراد وابسته به گروههای اسلامی تندرو (سلفی) بوده و هدفشان از این گونه اقدامات، اثبات حضور و تحمیل عقایدشان از طریق ایجاد رعب و زور بر مردم جوانرود میباشد. پیش از آن نیز بخشی از درگیریهای کردستان به سلفیها نسبت داده شده بود. کمتر از یک ماه قبل، باز هم در جوانرود، سلفیها به صورت یک جوان اسید پاشیدند. به نظر میرسد نفوذ جریانهای سلفیدر سالهای اخیر در کردستان ایران بیشتر شده باشد، تا جایی که این گروهها، در سطح شهر به طور جدی حضور مییابند.
سلفیها کیستند؟
سلفیها گروهی از مسلمانان تندروی اهل سنت و معتقد به بازگشت به دوران طلایی حکومتگری اسلامی هستند. منظور این گروه از دوران طلایی، سیصد سال اول بعد از ظهور اسلام است.
سلفیها معتقدند که بعد از این سیصد سال، یعنی بعد از دوران پیامبر اسلام، صحابه، خلفای راشدین، تابعین و تابعینِ تابعین، اسلام به بیراهه رفته است و تلاشهای برخی مسلمین در طول قرنهای بعد از آن هم نتوانسته است اسلام را به مسیر اصلی خود بازگرداند.
سلفیها به دو گروه جهادی و مرجئه (یا لاجهادی) تقسیم میشوند. سلفیت جهادی معتقد به بازگشت به دوران طلایی اسلام به روشهای خشونتآمیز و از راه جهاد است. اما سلفیهای لاجهادی معتقدند باید از راه تبلیغ و روشهای مسالمتآمیز برای بازگرداندن اسلام به دوران طلایی خود تلاش کرد. لاجهادیها معتقدند اسلام از طریق تبلیغ بوده که کشورهای زیادی را جذب حکومت اسلامی کرده و نفوذ خود را گسترش داده است. گروههایی که به عنوان سلفی در کردستان ایران فعالیت میکنند، در واقع سلفیهای جهادی هستند و آرمان آنها نیز مانند دیگر سلفیها، بازگرداندن جوامع اسلامی به دوران طلایی حکومتگری اسلامی است.
سابقه حضور سلفیها در ایران
پدیده سلفیت در کردستان ایران نسبتاً تازه است و ظهور و تبلیغات آن در این استان به حدود ۱۵ سال پیش برمیگردد. تعداد سلفیها در اوایل، بسیار کم و دامنه فعالیتشان بسیار محدود بود. اما بعدها، عواملی مانند تشکیل القاعده (شناختهشدهترین گروه سلفی در جهان) پس از اتمام جهاد افغانستان در اوایل دهه نود میلادی و تبدیل شدن القاعده به یک تشکیلات منسجم جهادی در ۱۹۹۵، اندک سلفیهای کردستان ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد.
تشکیل امارت اسلامی افغانستان توسط طالبان (هرچند طالبان سلفی نیستند) در ۱۹۹۶ دیگر عاملی بود که در پیشرفت سلفیگری در ایران، تاثیر داشت. در آن سالها، اسامه بنلادن که تحت فشار کشورهای غربی، توسط دولت سودان از این کشور اخراج شده بود، به دعوت رسمی طالبان، به پاکستان رفت. به این ترتیب، اتحاد خاصی میان گروههای تندروی اسلامگرا ایجاد شد که اسلامگرایان تندرو را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داد.
همچنین وقتی انصار اسلام در سال ۲۰۰۱ در منطقه اورامان کردستان عراق، هممرز با استانهای کردستان و کرمانشاه ایران، «امارت اسلامی بیاره» را تشکیل دادند، سلفیهای کردستان ایران که تنها چند کیلومتر با این امارت فاصله داشتند، شدیداً تحت تاثیر قرار گرفتند. سلفیهای کردستان ایران، هرچند تعدادشان بسیار کم بود، به گروه جندالاسلام پیوستند و در جهاد شرک کردند. جندالاسلام چند ماه بعد به انصاراسلام تغییر نام داد.
این گروه اندک، در منطقه اورامان آموزش دیدند که انصار اسلام در آنجا موفق به تشکیل حکومت و جهاد علیه حکومت اقلیم کردستان عراق شده بود. به این ترتیب، سلفیت از آن سالها در قالب وسیعتری شروع به تبلیغات و عضوگیری در شهرهای سنینشین کردستان ایران کرد.
ورود سلفیهای کردستان عراق به ایران
تبلیغات سلفیها در ایران، چند سال طول کشید. انصار اسلام در در سال ۲۰۰۳ و زمانی که نیروهای آمریکایی، به مقرهای این گروه در بیاره در اورامان کردستان عراق حمله کردند، کشتههای زیادی داد. اما باقیمانده آنها، به سمت ایران حرکت کردند.
نیروهای انصار چند ماهی در ایران بودند. پس از آن، ابومصعب زرقاوی اولین تشکیلات سلفی-جهادی را به نام «جِیش محمد» در جنوب عراق تشکیل داد. زرقاوی که از مخالفان القاعده بود، پیش از آن در هرات افغانستان به جهاد مشغول بود.
پس از حمله آمریکا به افغانستان، زرقاوی به ایران آمد و مدت ۸-۹ ماه در کردستان ایران اقامت داشت. در واقع به این شکل بود که سلفیهای کردستان ایران، او را از طریق بلوچستان و با همکاری سلفیهای بلوچ، به کردستان آوردند.
زرقاوی در زمان حکمرانی انصار اسلام در اورامان، به بیاره و سپس از طریق تشکیلات مخفی انصار، به بغداد رفت. او قصد داشت گروهی سلفی-جهادی برای ضربه زدن به حکومت اردن تشکیل دهد. اما پیش از آنکه کاری از پیش ببرد، آمریکا به عراق حمله کرد.
به این ترتیب زرقاوی اولین گروه سلفی-جهادی عراق به نام جیش محمد را تشکیل داد. در میان انصار اسلام، افراد مهمی مانند هیمن بانیشاهی (که در ۲۰۰۴ در فلوجه کشته شد) حضور داشتند. در اواخر ۲۰۰۳ آنها با زرقاوی بیعت کردند. گروهی نیز به کردستان عراق برگشتند و انصار اسلام را در موصل و هویزه و کرکوک، مجدداً سازماندهی کردند. آنها اسم تشکیلات جدید خود را «انصار سِنه» گذاشتند. اما چند سال بعد مجدداً آن را به انصار اسلام تغییر دادند و هنوز هم با نام انصار اسلام فعالیت میکنند.
در اواخر سال ۲۰۰۳، گروهی از انصار اسلام که در ایران مانده بودند، با سلفیهای ایران گروهی به نام «کتائب قاعد فی کردستان» تشکیل دادند. این گروه که در همان مراحل شکلگیری خود، با القاعده ارتباط برقرار کرده بود، پس از بیعت رسمی با این شبکه، وابستگی خود را به آن اعلام کرد.
هدف این گروه در ابتدا این بود که نیروهایش را وارد کردستان عراق کند و علیه اقلیم کردستان عراق، دست به «جهاد» بزند. آنها در اوایل ۲۰۰۴ جهاد را شروع کردند و اولین عملیات خود را در مناطق مرزی مانند پنجوین سازمان دادند. این گروه با تبلیغات آشکار در مناطق مختلف کردستان ایران، از جمله سنندج، مریوان، سقز و بوکان نیز به فعالیت پرداخت.
«کتائب قاعد فی کردستان»، چند عملیات هم در اقلیم کردستان عراق انجام داد اما پس از چندی این گروه فعالیتهای خود را در کردستان عراق تعدیل و بخشی از نیروهای خود را به افغانستان فرستادند.
افزایش گروههای سلفی
بعد از اینکه دیگر به کتائب اجازه فعالیت در اقلیم کردستان داده نشد، امیر آنها که پیش از آن آزادانه در سنندج زندگی میکرد و مدیریت گروه را به عهده داشت، دستگیر شد. او هم اکنون در زندان اوین به سر میبرد و گفته میشود به ۱۳ سال حبس محکوم شده است. پس از بازداشت امیر کتائب انشعابی در این گروه رخ داد. تعدادی از جداشدگان، نام خود را «گروه صلاحالدین» گذاشته و خود را به صلاحالدین ایوبی منتسب کردند. گروه صلاحالدین عملیات جهادی در منطقه اقلیم کردستان را از سر گرفت، ولی جمهوری اسلامی و همینطور خود کتائب قاعد، مانع فعالیت آنها شدند. تعدادی از اعضای این گروه دستگیر شدند و گروهی نیز به افغانستان گریختند. به این ترتیب این گروه به نوعی منحل شد.
انشعاب بعدی در سال ۱۳۸۷ رخ داد: گروهی از اعضای کتائب، جدا شدند و نام خود «جیش صحابه» گذاشتند. این گروه شروع به تبلیغات در کردستان ایران کرد و موفق به جذب تعداد زیادی از کردهای ایران شد. هرچند اکثریت قاطع جیش صحابه با کردهای ایران بود، اما اکثر کادر رهبری و تاثیرگذار آن را کردهای عراق تشکیل میدهند.
یکی دیگر از گروههای سلفی در کردستان ایران، «نوادگان صلاحالدین» نام دارند. امیر پیشین این گروه، ملا تحسین، پسر رهبر پیشین حرکت اسلامی عراق بود. ملا تحسین در سال ۲۰۱۱ در وزیرستان پاکستان در بمباران هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا کشته شد.
تحسین از سلفیهای سرشناس جهادی در کشورهای اسلامی، به خصوص پاکستان و افغانستان بود. پدرش، ملاعلی عبدالعزیز، اهل حلبچه، از بنیانگذاران و رهبر پیشین حرکت اسلامی کردستان عراق بود. بعد از کشته شدن تحسین در پاکستان، برادر کوچکترش سامانعلی عبدالعزیز که او نیز در کردستان ایران سکونت دارد، رهبری گروه «نوادگان صلاحالدین» را به عهده گرفت.
انصار اسلام داخل خاک اقلیم عملیات میکردند و منطقه را بههم ریخته بودند. برای نیروهای دولتی و گشتها کمین میگذاشتند. حکومت اقلیم نیز از پس آنها بر نمیآمد تا اینکه با ایران مذاکره کرد. پس از این بود که انصار اسلام عموماً به افغانستان رفتند.
انصار اسلام، که در واقع فرزند انصار همان اسلامی بود که در بیاره، امارت اسلامی تشکیل داده بود، موفق به جذب افرادی از میان تحصیلکردگان، حتی با مدرک فوقلیسانس و دکترا نیز شده است. به این دلیل، کیفیت تبلیغات آنها نسبت به دیگر احزاب سلفی بالاتر است و آموزههای تئوریک قویتری دارند.
سلفیت جهادی میخواهد هرجا که جهاد هست، راهی برای پیوستن به گروه و افراد جهادی پیدا کند. گروه انصار اسلام، پس از اینکه دید امکان جهاد در کردستان وجود ندارد، اعضای خود را به افغانستان فرستاد.
عوامل رشد سلفیگرایی در کردستان ایران
سنی بودن اکثریت مردم کردستان، مهمترین زمینه نفوذ سلفیت در این منطقه است. به خصوص که میتوان گفت سلفیت، تلفیقی است از مذهب حنبلی و مذهب شافعی، و مذهب مردم کردستان، سنی شافعی است.
سلفیگری، در کردستان ایران پیشرفت زیادی داشته است. در زمان حکمرانی انصار اسلام در اورامان کردستان عراق در سال ۲۰۰۱، مجموع نیروهای انصار از کردستان عراق، عربهایی که از کشورهای مختلف عربی برای جهاد به آنها پیوسته بودند، و کردهای کردستان ایران که در آن جهاد شرکت کردند، ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر بودند. اما هماکنون، چند هزار سلفی کرد در کردستان ایران حضور دارند که اکثراً دورههای آموزش نظامی گذراندهاند. بیشتر آنها به پاکستان و افغانستان رفتهاند و با شیوههای مختلف جنگ شهری آشنا هستند.