محکومیت رژیم سوریه و شورای امنیت توسط مجمع عمومی سازمان ملل و استغفای کوفی عنان
محکومیت رژیم سوریه و شورای امنیت توسط مجمع عمومی سازمان ملل و استغفای کوفی عنان
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت بزرگ آرا در قطعنامهای خشونت رژیم سوریه علیه مردم خود و همچنین ناکامی شورای امنیت در پایان دادن به منازعه در سوریه را محکوم کرد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه (۳ اوت/۱۳ مرداد) با اکثریت بزرگ آرا و با صدور قطعنامهای، ناکامی شورای امنیت در پایان دادن به مناقشه سوریه را محکوم کرد.
در این قطعنامه همچنین رژیم بشار اسد بهدلیل استفاده از سلاحهای سنگین در برابر مخالفان حکومت خود محکوم شده است. این قطعنامه که از نظر قانونی الزامآور نیست با ۱۳۳ رای موافق، ۱۲ رای مخالف و ۳۱ رای ممتنع به تصویب رسید.
در قطعنامه روز جمعه برای نمونه به شلیک بیرویه تانکها و استفاده از هلیکوپتر توسط دولت سوریه در برابر مخالفان اشاره شده و از دولت این کشور خواسته شده از سلاحهای شیمیایی در برابر مخالفان خود استفاده نکند.
این قطعنامه همچنین نگرانی عمیق خود را از بحران سوریه اعلام کرد و خواهان تغییر قدرت در این کشور عربی شد.
روسیه و چین که سه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره سوریه را وتو کرده بودند، از جمله کشورهایی بودند که با قطعنامه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم که برخلاف قطعنامههای شورای امنیت الزامآور نیست مخالفت کردند.
در همین زمینه بان کیمون دبیر کل سازمان ملل نیز گفت شورای امنیت با وجود اختلافات درباره سوریه عملا “فلج” شده است. به گفته دبیر کل سازمان ملل مناقشه سوریه تبدیل به یک جنگ غیرمستقیم شده است. او از قدرتهای جهانی خواست تا به خشونتها در سوریه پایان دهند.
بسیاری از دیپلماتها قطعنامهی روز جمعه را نشانه خشم و ناامیدی کشورهای جهان از عدم اقدامات موثر بینالمللی در قبال مناقشه سوریه ارزیابی کردهاند.
قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد را چند کشور عربی پیشنهاد کرده بودند که پس از شکست طرح شش مادهای کوفی عنان و به دنبال آن استعفای او از سمت فرستاده ویژه سازمان ملل دربحران سوریه ارائه شد.
استعفای کوفی عنان
کوفی عنان، نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه روز پنجشنبه (۱۲ مرداد/ ۲ اوت) بهطور رسمی از سمت خود استعفا کرد. کوفی عنان پس از استعفا با نوشتن یادداشتی، نارضایتی خود را از عدم همراهی نهادهای جهانی، دولت و اپوزیسیون سوریه با طرح صلح پیشنهادیاش نشان داد.
آقای عنان پس از مذاکرات فراوان با دو طرف درگیر، یک طرح شش مادهای برای برقرای صلح در سوریه پیشنهاد کرده بود که این طرح در عمل بینتیجه ماند.
با استعفای کوفی عنان از سمت خود، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا با انتشار بیانیهای از پنجماه فعالیت او به عنوان فرستاده ویژه مشترک سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب برای سوریه تشکر کرد و خطاب به مردم سوریه گفت که ایالات متحده همچنان در کنار آنها ایستاده است.