مذاکرات هستهای با ایران در حال پایان یافتن است
در کمتر از چند ساعت، مقامات ارشد روس و چینی در مورد آینده مذاکرات هستهای ایران با گروه ۵+۱ اظهارات مهمی بر زبان راندند.
به گزارش «تابناک»، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه امروز چهارشنبه گفته است که انتظار دارد دور بعدی مذاکرات ایران و ۵+۱ که قرار است در قزاقستان برگزار شود، شاهد پیشرفتهای جدی باشد.
ریابکوف اظهار داشته که مذاکرات بین دو طرف، مدتهاست که شاهد پیشرفتی نبوده است و فشاری جدی بر هر دو طرف احساس میشود تا با قدری کوتاه آمدن از شدت خواستههای خود بر سر یک وضعیت میانه توافق کنند.
وی افزوده است: «به رغم همه مسائل، عمیقا امیدوارم که مذاکرات پیش روی به جایی برسد؛ حتی اگر نتیجه نهایی نباشد، ولی پیشرفت جدی باشد». ریانووستی از وی نقل کرده که «ما زمان زیادی را از دست دادهایم و بیش از این نمیتوانیم زمان از دست بدهیم».
در همین حال، شینهوا سخنان سخنگوی وزارت خارجه این کشور را منتشر کرده که اعلام نموده است از ایران و ۵+۱ میخواهد برای پیشرفت مذاکرات که قرار است در ۲۶ فوریه در قزاقستان برگزار شود، تلاش کنند و کشورش آماده است برای رسیدن به راهکاری مسالمتآمیز از طریق دیپلماتیک تلاش کند.
گفته شده که مذاکرات جان کری، وزیر امور خارجه جدید آمریکا و مقامات چینی بر سر مسائل ایران، کره شمالی و تغییرات آب و هوایی متمرکز خواهد بود.
در همین حال، دویچه وله سخنان کارشناسان اروپایی را مورد توجه قرار داده که میگویند وقت مذاکره با ایران در حال پایان پذیرفتن است. میشائیل برزوسکا، رئیس مؤسسه تحقیقات صلح و امنیت در هامبورگ گفته است: هر چند وی ادعا نمیکند ایران قصد ساخت سلاح هستهای را داشته باشد، ولی وضعیت به جایی رسیده است که اگر ایران چنین قصدی داشته باشد، تنها به دو تا سه ماه وقت نیاز دارد.
از نگاه وی از سویی باید توجه داشت که ایران از تحریمهای اقتصادی آسیب دیده و هر گونه توافقی با ایران ممکن است با پیش شرط کاهش فشارهای اقتصادی همراه شود و از سوی دیگر نگرانی اسرائیل از مسلح شدن ایران به سلاح هستهای باید جدی گرفته شود.
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا نیز میخواهد در آغاز بهار آینده، نخستین سفر خود به سرزمینهای اشغالی پس از بیش از چهار سال ریاست جمهوری را انجام دهد. هر چند مسأله سوریه، سازش در خاورمیانه و ایران، مسائل اصلی مورد مذاکره این دو مقامی اعلام شده است که روابط پرتنشی دارند اما در جریان این مذاکرات، نتانیاهو به دنبال تضمین از اوباما خواهد بود تا ایران به سلاح هستهای مسلح نشود، ولی اوباما همواره به نتانیاهو توصیه کرده است که در مقابل ایران دست به اقدامات یکجانبه نزند.
هر چند در موارد متعددی در گذشته، خوشبینیهای قبلی در مورد موفقیت مذاکرات محقق نشده، ولی این بار تلاش ترکیه و عربستان برای حضور در مذاکرات میتواند نشانهای از احتمال توافقی باشد که این دو کشور میخواهند از آن بیرون نمانند.