مقام اسرائیلی حمله هوایی به خاک سوریه را تایید کرد
یک مقام رسمی اسرائیل تایید کرد که جنگندههای این کشور با حمله هوایی به سوریه از ارسال اسلحه به حزبالله جلوگیری کردهاند. اوباما نیز ضمن رد حمله زمینی به سوریه، بکارگیری دیگر گزینههای نظامی را منتفی ندانست.
یک مقام رسمی اسرائیل در روز شنبه (۱۴ اردیبهشت/۴ مه) تایید کرد که جنگندههای این کشور در روز جمعه (۱۳ اردیبهشت / ۳ مه) با موشک به اهدافی در خاک سوریه حمله کردهاند.
به گفته این مقام اسرائیلی هواپیماهای جنگی این کشور با شلیک موشک از ارسال اسلحه از طریق سوریه برای گروه حزب الله در لبنان جلوگیری کردهاند. وی افزود که تصمیم به اجرای این حمله هوایی پس از نشست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با کابینه امنیتی این کشور اتخاذ شده است.
پیشتر رسانههای آمریکایی به نقل از مقامات رسمی این کشور گزارش داده بودند که جنگندههای اسرائیلی اهدافی را در خاک سوریه بمباران کردهاند. شبکه خبری «سیانان» به نقل از مقامات رسمی آمریکا گزارش داد که موشکهای اسرائیلی به سوی اهدافی در سوریه شلیک شدهاند.
سازمانهای امنیتی آمریکا زمان این حمله را روز پنجشنبه یا جمعه (۳ یا ۴ ماه مه) ذکر کرده بودند. از جزئیات این حمله، اهداف و میزان خسارات آن هنوز خبرهای موثقی منتشر نشده است.
یک مقام رسمی دولت آمریکا که نخواست نامش فاش شود به «سیانان» گفت که حمله جنگندههای اسرائیلی و شلیک موشک به اهدافی در سوریه به معنای نقض حریم هوایی سوریه نبوده است. این مقام آمریکایی افزود که بمباران احتمالاَ متوجه کاروان ارسال اسلحه به حزبالله لبنان بوده است.
کاخ سفید و پنتاگون تا کنون از هر گونه موضعگیری رسمی در این زمینه خودداری کردهاند. برخی رسانهها از قول لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکایی، اعلام کردند که «حمله اسرائیل در شب پنجشنبه به جمعه» رخ داده است.
پیشینه حملههای هوایی اسرائیل به سوریه
ارتش لبنان نیز اعلام کرد که جتهای جنگندهٔ اسرائیل به حریم هوایی این کشور نفوذ کردهاند. خبرگزاری رسمی لبنان (NNA) به نقل از منابع نظامی این کشور اعلام کرد که هواپیماهای جنگی اسرائیل ساعتها در حریم هوایی لبنان بودهاند. بنا به همین گزارش جنگندههای اسرائیلی چندین حمله فرضی در ارتفاع کم در جنوب لبنان را به آزمایش گذاشتهاند.
در اواخر ژانویه ۲۰۱۳ نیروی هوایی اسرائیل به اهدافی در خاک سوریه حمله کرد. رسانههای آمریکایی در آن زمان با استناد به ماموران ارشد کاخ سفید گزارش دادند که یک آزمایشگاه ساخت سلاحهای شیمیایی و بیولوژیکی هدف حمله اسرائیل قرار گرفته است.
یکی دیگر از اهداف حملهٔ پیشین اسرائیل به سوریه، انهدام یک کاروان اسلحه اعلام شد. گفته میشود که این کاروان در حال انتقال سلاح از سوریه به شبهنظامیان حزبالله در لبنان بوده است.
مخالفت اوباما با حمله زمینی به سوریه
آمریکا و اسرائیل به شدت از بکارگیری سلاح شیمیایی در سوریه نگران هستند و آشکارا اعلام کردهاند که در صورت استفاده از سلاحهای غیرمتعارف همهٔ گزینهها برای پاسخگویی به آن را در نظر خواهند گرفت.
اسرائیل همچنین نگران ارسال تسلیحات شیمیایی از سوی رژیم اسد به اسلامگرایان افراطی حزبالله است. بنا به ارزیابی مقامات اسرائیلی این نگرانی واقعی است، زیرا دخالت مستقیم گروه حزبالله بیش از پیش در بحران سوریه آشکار شده است.
در حالی که چاک هیگل، وزیر دفاع آمریکا، در روز پنجشنبه (۲ مه / ۱۲ اردیبهشت) برای نخستین بار امکان ارسال اسلحه به مخالفان اسد را منتفی ندانست، باراک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، تصریح کرد که آمریکا قصد آغاز حملهای زمینی به سوریه را ندارد.
اوباما در حاشیه دیدارش از کاستاریکا اعلام کرد که آمریکا قصد حمله زمینی به سوریه را ندارد، اما هر گونه گزینه نظامی را نیز در حال حاضر منتفی نمیداند.
رئیس جمهور آمریکا افزود: «در حال حاضر سناریوی چکمههای آمریکایی بر خاک سوریه را بعید میدانم. این موضوع نه تنها برای آمریکا، بلکه برای سوریه نیز مطلوب نخواهد بود.»
بر اساس ارزیابی سازمان ملل متحد از آغاز ناآرامیها در سوریه تا کنون بیش از ۷۰ هزار نفر کشته و میلیونها سوری مجبور به ترک خانه و مناطق خود شدهاند.