تصویب طرح تحریمهای جدید علیه ایران در مجلس آمریکا
قانونگذاران آمریکایی با تصویب طرحی زمینه تشدید تحریمها علیه ایران را فراهم کردند. هدف این طرح کاهش صادرات نفت ایران و محدودسازی درآمدهای ارزی این کشور است. شرکتهای خاطی در "فهرست سیاه" آمریکا قرار خواهند گرفت.
کنگره آمریکا در روز چهارشنبه ( ۲۲ مه/۱ خرداد) گامی دیگر برای تحریم بیشتر علیه ایران برداشت. بنا به تصمیم قانونگذاران آمریکایی فروش نفت ایران هر چه بیشتر باید کاهش یابد و دستیابی جمهوری اسلامی به منابع ارزی محدود شود.
کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که رهبری آن هم اکنون در اختیار جمهوریخواهان است طرحی را به تصویب رساند که بنا بر آن تحریمهای جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ممکن میسازد. در صورت تصویب قانونی این طرح، کشورها و شرکتهایی که خرید نفت از ایران را کاهش ندهند به "فهرست سیاه" آمریکا افزوده خواهند شد و مجازاتهای اقتصادی در انتظار آنان خواهد بود. این اقدام کاهش درآمدهای ارزی ایران را هدف خود قرار داده است.
شرکتهایی که به بخش مالی ایران از طریق همکاری در عرصههای خودروسازی و معادن یاری میرسانند نیز میتوانند در "فهرست سیاه" آمریکا قرار بگیرند. در بخشی از این طرح که بحثبرانگیز تلقی میشود، اختیارات رئیسجمهور آمریکا برای لغو برخی تحریمها به خاطرمنافع ملی و بینالمللی محدود شده است.
باراک اوباما با توجه به منافع ملی آمریکا و برای افزایش فشارها بر ایران تا کنون از اقدامات شدید علیه کشورهایی که با تهران همکاری اقتصادی داشتهاند، خودداری کرده است. دولت آمریکا بر این باور است که همکاری بینالمللی برای مقابله با برنامه اتمی ایران ضروری است. اختیارات کنونی باراک اوباما در زمینه لغو یا کاهش تحریمها یکی از اهرمهای دیپلماتیک در مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ به شمار میآید.
سنای آمریکا خواستار حمایت دولت اوباما از اسرائیل شد
همزمان مجلس سنای آمریکا نیز با اکثریتی قاطع (۹۹ رای موافق و بدون رای مخالف) از باراک اوباما، رئیسجمهور این کشور خواست که در صورت حمله نظامی اسرائیل به ایران از تلآویو "بطور دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی" پشتیبانی کند. به گفته سناتورهای آمریکایی، اسرائیل با این اقدام از "شهروندان، تمامیت ارضی و موجودیت خود" پاسداری میکند.
به گفته قانونگذاران آمریکایی پشتیبانی این کشور از اسرائیل "در انطباق با قوانین ایالات متحده بوده و بیانگر مسئولیت قانونی کنگره پیرامون تصویب بکارگیری اقدام نظامی" است. کنگره آمریکا بار دیگر تدابیر دولت اوباما برای "جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی" را تایید کرد. کنگره آمریکا شامل مجلس سنا و مجلس نمایندگان این کشور است.
یکی از گروههای فعال که لابی اسرائیل (آیپک) در آمریکا به شمار میآید تصمیمات اخیر قانونگذاران آمریکایی را ستود. به گفته حامیان اسرائیل این اقدام بیانگر "قاطعیت ایالات متحده برای پیشتیبانی از اسرائیل" بوده و نشان میدهد که "برنامه اتمی ایران خطری برای آمریکا، اسرائیل و امنیت بینالمللی" است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تصریح کرده است که ایران فعالیتهای اتمی خود را توسعه داده و با نصب سانتریفوژهای کارآمدتر و راهاندازی مراکز جدید، پیشرفت محسوسی در برنامه اتمی خود در ماههای گذشته داشته است.