مخالفت ایران با طرح صلح جدید خاورمیانه
علی لاریجانی، رئیس مجلس، و عباس عراقچی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، طرح صلح جدید میان اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین را رد کردند. نتانیاهو اعلام کرد مردم اسرائیل باید تفاهم احتمالی با فلسطینیان را تایید کند.
عباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز یکشنبه (۲۱ ژوئیه / ۳۰ تیر) در باره ازسرگیری مذاکرات صلح میان تشکیلات خودگردان فلسطین و اسرائیل، به این گفتوگوها نام «مذاکرات سازش» داد و مخالفت ایران با آن را اعلام کرد.
عراقچی در ادامه با تاکید بر همراهی ایران با گروههای تندروی فلسطینی چون سازمان افراط گرای حماس، از جمله دلایل مخالفت ایران با مذاکرات صلح را در ذکر نشدن «حق بازگشت آوارگان فلسطینی» و «نامشخص بودن موضوع قدس» (اورشلیم) خواند.
مسئله تعیین پایتخت در طرح ایجاد دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین از نکاتی است که تا کنون مذاکرات صلح را به بنبست کشانده است. اسرائیل بر این نظر است که اورشلیم (بیتالمقدس) پایتخت «همیشگی و غیرقابل تقسیم» این کشور است. فلسطینیان اما خواستار آنند که بیتالمقدس شرقی (شرق اروشلیم) به عنوان پایتخت کشور مستقل فلسطین به رسمیت شناخته شود.
علی لاریجانی نیز مخالفت ایران با ادامه گفتوگوهای صلح را اعلام کرد
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه (۲۱ ژوئیه/۳۰ تیر) در آغاز نطق پیش از دستور جلسه علنی مجلس در ارتباط با طرح صلح خاورمیانه و آغاز مذاکرات میان اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین با رد این مذاکرات گفت: «غرب و مرتجعین زمان را برای تنفس اسرائیل مناسب دیدهاند.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، لاریجانی نیز با «مذاکرات سازش» خواندن گفتوگوها گفت: «اقدامات مشکوک در طراحی سازش جدید در فلسطین در حال وقوع است [...] دلالان بینالمللی مشغول هستند تا مذاکرات سازش را آغاز کنند، در حالی که هیچ اشارهای به توقف شهرکسازیها نشده است.»
این در حالی است که بر پایه گزارشهای منتشرشده، قرار است در جریان گفتوگوها به همه نکات مورد علاقه دو طرف رسیدگی شود؛ توقف شهرکسازی، پایتخت دو کشور مستقل، یا بازگشت آوارگان فلسطینی موضوعات مهمی هستند که به تدریج در گفتوگوها مطرح خواهند شد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه (۲۱ ژوئیه / ۳۰ تیر) در آغاز نشست کابینه خود اعلام کرد که مذاکرات صلح فرایند سادهای نخواهد داشت: «ما اما صادقانه و جدی در این مذاکرات شرکت خواهیم کرد.»
نخست وزیر اسرائیل در جمع وزیران کابینه خود تاکید کرد که مردم اسرائیل باید تفاهم صلح احتمالی را در یک همهپرسی تایید کنند.
او در این باره گفت: «تفاهم با فلسطینیان موضوعی نیست که یک کابینه بتواند مستقل از مردم درباره آن تصمیمگیری کند.»
نتانیاهو گفت برای افزایش امکان دستیابی به صلح باید دستکم در مراحل نخستین مذاکرات بعضی بحثها فاش نشوند.
بسیاری از وزیران کابینه نتانیاهو نسبت به نتیجهبخشی مذاکرات صلح با فلسطینیان خوشبین نیستند.
جان کری برنامهریز مذاکرات صلح
آغاز مذاکرات مستقیم صلح میان اسرائیل و فلسطینیان با تلاشهای جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، سرانجام شامگاه جمعه (۱۹ ژوئیه/ ۲۸ تیرماه) به نتیجه رسید. او در کنفرانسی مطبوعاتی در عمان، پایتخت اردن اعلام کرد که دو طرف قرار است هفته آینده در واشنگتن پس از سه سال وقفه مذاکرات صلح را به طور مستقیم آغاز کنند.
جان کری در طول پنج ماه گذشته برای متقاعد کردن اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین به از سرگیری مذاکرات، شش بار به خاورمیانه سفر کرد.