Get Adobe Flash player

چند رسانه ای

به دنبال ما

ورود به سایت

درآمد هزار میلیارد دلاری دولت احمدی‌نژاد چه شد؟

 

در حالیکه آمارهای رسمی حمایت از درآمد ۱۰۲۹ میلیارد تومانی دولت احمدی‌نژاد یا با توجه به قیمت متوسط دلار در این دولت هزار میلیارد دلاری دولت نهم ودهم دارد، مشخص نیست این درآمد هنگفت وبی سابقه کجا هزینه شده است.

به گزارش بازتاب به نقل از خبر، دولت دهم روزهای پایانی خود را پشت سر می‌گذارد، آمار‌ها نشان می‌دهد حتی به رغم کاهش درآمدهای نفتی و رکود فعالیت‌های اقتصاد کشور طی سالهای اخیر، دولت دهم از محل صادرات نفتی بالا‌ترین درآمد را در مقایسه با تمام نه دولت پیش از خود داشته است، درآمد دولت دهم از محل صادرات نفتی رقمی معادل ۲۹۹ میلیارد دلار است و اگر درآمدهای نفتی دولت نهم را نیز به این رقم اضافه کنیم می‌بینیم سر جمع درامد‌های نفتی دولتهای محمود احمدی‌نژاد طی سالهای ۸۴ تا ۹۱ به رقمی معادل ۵۷۸ میلیارد دلار بالغ می‌شود که از سر جمع درآمدهای نفتی کشور طی سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۳ رقمی معادل ۱۴۵ میلیارد دلار بیشتر است.

اما صادرات نفتی کشور تنها منبع درآمد دولت نبوده است، فروش اوراق مشارکت، درآمدهای مالیاتی و خصوصی سازی از دیگر منابع اصلی درآمد دولت محسوب می‌شود، سر جمع این درآمد‌ها با احتساب نرخ روز دلار طی سالهای ۸۴ تا ۹۱ نشان می‌دهد که دولت نهم رقمی معادل ۸۶۳. ۵ میلیارد دلار کسب درآمد کرده است، که این رقم به نرخ روز معادل ۲۰ هزار تن طلا می‌شود و محمود احمدی‌نژاد را به مدیر پردرآمد‌ترین دولتهای پس از انقلاب تبدیل می‌کند.


درآمدهای خصوصی سازی

با ابلاغ تفسیر اصل ۴۴ در سال ۸۵، واگذاری شرکتهای دولتی سرعت گرفت، خصوصی سازری که البته به نظر می‌رسد بر خلاف مسیری باید پیش رفت به طوریکه در حال حاضر بخش خصوصی درخواست توقف آنرا دارد، به هر شکل اگر چه این خصوصی سازی مسیر خود را طی نکرد و شرکتهای دولتی به شبهه دولتی‌ها واگذار شدند ولی برای دولت منبع درآمدی خوبی محسوب می‌شود.
در سالهای ۸۴ تا ۹۱ نزدیک به ۱۲۳ هزار میلیارد تومان درآمد از محل واگذاری شرکتهای دولتی حاصل شده است که بر اساس نرخ دلار در زمان واگذاری‌ها معادل ۱۰۷. ۸ میلیارد دلار بوده است، البته نباید فراموش کرد که بخش زیادی از این درآمد‌ها صرف بازپرداخت بدهی‌های دولت به نهاد‌های عمومی شده است.


درآمدهای مالیاتی

در سالهای ۸۴ تا ۹۱ درآمدهای مالیاتی معادل ۱۸۸. ۵ هزار میلیارد تومان بوده است که این رقم براساس نرخ روز دلار معادل ۱۴۹ میلیارد دلار درآمد بوده است، در دوره مورد بررسی میزان بالا‌ترین میزان درآمدهای مالیاتی مربوط به سال ۹۱ است که به رقمی معادل ۳۵. ۲ هزار میلیارد تومان رسیده است، روند رو به رشد درآمدهای مالیاتی در این دوره قابل توجه بوده است به طوریکه درآمد ۱۳ هزار میلیارد تومان سال ۸۴ در سال ۹۱، ۲. ۶ برابر شده است.
اما نکته جالب در مورد روند تغییرات درآمدهای مالیاتی قدرت خرید این درآمد‌ها است که بر اساس دلار نشان می‌دهد، معادل دلاری درآمدهای مالیاتی ۱۳ هزار میلیارد تومانی سال ۸۴ برابر ۱۴. ۹ میلیارد دلار بوده است در حالی که ارزش دلاری ۳۵ هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی سال ۹۱ معادل ۱۳. ۶ میلیارد دلار بوده است که اینهمه ناشی از اجرای قانون هدفمندی و کاهش ارزش پولی حاصل از اجرای این قانون است.
متاسفانه افزایش درآمدهای مالیاتی در سالهای اخیر به دلیل بی‌نظمی مالی دولت امکان افزایش سهم مالیات‌ها را در تامین بودجه دولت فراهم نشده است.


درآمد اوراق مشارکت

اوراق مشارکت و یا‌‌ همان اوراق قرضه ملی به عنوان یک راهکار تامین مالی با کمترین اثر تورمی مورد توجه قرار گرفته است. آمار‌ها نشان می‌دهد طی سالهای ۸۴ تا ۹۱ بالغ بر ۳۴. ۵ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت به فروش رسیده است البته در مورد فروش ۱۷. ۵ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت دولتی منتشر شده در سال ۹۱ آمار قطعی منتشر نشده است ولی برآورد فروش ۱۰ هزار میلیارد تومانی آن می‌تواند منطقی باشد.
معادل ارزی این اوراق بر مبنای نرخ روز دلار رقمی معادل ۲۸ میلیارد دلار را نشان می‌دهد که می‌توانیم آنرا به جمع درآمد دولتهای نهم و دهم اضافه کنیم.
البته نباید فراموش کرد که این اوراق در واقع منابعی هستند که امروز دولت استقراض کرده و بازپرداخت آن برعهده دولتهای بعدی خواهد بود، آن هم در شرایطی که با توجه به آنکه روند اجرای پروژه‌های عمرانی در دو سال اخیر با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده در عمل استقراض صورت گرفته فقط بار هزینه‌ای بدون عایدی برای دولت یازدهم به بعد به همراه دارد.
نکته قابل تامل آنکه اگر روند استقراض دولت را از محل همین اوراق مبنا قرار دهیم می‌توانیم بگوییم پردرامد‌ترین دولتهای بعد از پیروزی انقلاب ایران مقروض‌ترین دولت‌ها نیز محسوب می‌شوند.


رئیس جمهور یک تریلیون تومانی

همانطور که اشاره شد سر جمع درآمدهای دولتهای نهم و دهم از محل صادرات نفتی، مالیات، اوراق مشارکت و خصوصی سازی رقمی معادل ۸۶۳. ۵ میلیارد دلار بوده است. اما این رقم معادل ۱۰۲۹ هزار میلیارد تومان یا ۱. ۰۲۹ تریلیون تومان است. قابل ذکر است تبدیل این ارقام به طلا نشان می‌دهد به رقم افزایش قیمت جهانی طلا، احمدی‌نژاد با درآمد برآورد شده فوق توان خرید ۲۰ هزار تن طلا را داشته است که بر این مبنا ثروتمند‌ترین رئیس جمهور ایران محسوب می‌شود.