خدمات هدفمند بسیج و سپاه در مناطق محروم
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران هفته های گذشته با اخبار و حواشی زیادی روبرو بوده است. با توجه به وقایع سال 88، انسداد سیاسی بیش از پیش در چهار سال گذشته، بحران شدید اقتصادی در کشور، شکاف عمیق میان جناح های مختلف درون حاکمیت و همچنین شرایط ایران از نظر بین المللی با وجود پرونده های مهمی چون پرونده هسته ای، پرونده نقض حقوق بشر و پرونده دخالت های ایران در تشدید بحران سوریه، این دوره از انتخابات را دچار حساسیت خاصی کرده است.
با رد صلاحیت نامزدانی چون «اکبر هاشمی رفسنجانی» و «اسفندیار رحیم مشایی» توسط شورای نگهبان، شوکی به برخی طرفداران شرکت در انتخابات که امیدوار به بهبود شرایط با مشارکت در این انتخابات بودند، وارد شد. همین عامل باعث شد بخش دیگری از جامعه به جمع مخالفان شرکت در انتخابات نمایشی ریاست جمهوری در ایران اضافه شوند. در مقابل حکومت نیز دست به کار شده است تا سطح مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری را افزایش دهد.
یکی از مهمترین بازی گردانان این مرحله از نمایش انتخاباتی در ایران، نیروهای «سپاه» و «بسیج» هستند. خبرها از تجهیز نیروهای سپاه و بسیج در مناطق محروم و روستایی کشور حکایت دارند.
این نیروها با انجام فعالیت هایی چون پخش مواد غذایی، ایجاد پوشش های درمانی رایگان و کمک به سازنگی تلاش کرده اند در مناطق محروم رضایت نسبی مردم را جلب و با بالا بردن مشروعیت حکومت آنها را برای شرکت در انتخابات آماده کنند.
مشروعیت نظام با پخش دستگاه جوجهکشی
از جمله این فعالیت ها می توان به تفاهم نامه ای اشاره کرد که روز چهارشنبه، هشتم خرداد میان وزارت جهاد کشاورزی و بسیج استان سمنان و در قالب طرح «بسیج همگام با کشاورزی» و با حضور «محمدرضا نقدی»٬ رئیس سازمان بسیج امضاء شده است. اهداف این طرح «توانمندسازی تولیدکنندگان و بهرهبرداران بخش کشاورزی»، «فراهم کردن شرایط استفاده بهینه از ظرفیتهای مغفول مانده در بخش کشاورزی» و تلاش برای افزایش تولید محصولات کشاورزی سالم» اعلام شده است. موضوع تفاهمنامه٬ «همکاری برای ایجاد ساختار مدیریتی اجرایی و کاربردی ویژه اجرای طرح» و «گسترش و اجرای سطح همکاریهای آموزشی، اجرایی و مدیریتی» عنوان شده است. اما در واقع این طرح مسولیت پخش مواد غذایی در استان سمنان را به بسیج واگذار کرده است.
از سوی دیگر "پرورش جوجه" یکی از طرح های اقتصادی بسیج است که به تازگی ابعاد وسیع تری پیدا کرده است. در همین راستا «محمد رضا نقدی»، فرمانده سازمان بسیج روز گذشته اعلام کرد که این سازمان در سال ۱۳۹۲ به هر حوزه روستایی یک دستگاه جوجهکشی رایگان تحویل میدهد.
همچنین «مجید خراسان»٬ رئیس سازمان «بسیج سازندگی» روز پنجشنبه، نهم خرداد اعلام کرد که اعضای این سازمان در ۴۰ هزار نقطه ایران مشغول فعالیت هستند. وی افزوده این سازمان در حال حاضر سه و نیم میلیون عضو دارد و تنها در سال گذشته ۱۰ هزار و ۲۰۰ مدرسه در مناطق محروم ساخته است. خراسانی اظهار کرده که این سازمان در سال ۱۳۹۱ حدود ۹۲۰ مسجد در مناطق محروم را بازسازی کرده و در ۲۰ هزار نقطه ایران «کارگاه سازندگی» دایر کرده است.
هر چند سازمان بسیج اعلام کرده است با افزایش دامنه تحریمها علیه جمهوری اسلامی٬ طرحهایی اقتصادی به منظور مقابله با آثار این تحریمها در دستور کار خود قرار داده است، اما مشهود است این نوع فعالیت ها در واقع با دو هدف مشارکت در پروژه های اقتصادی و مشروعیت بخشیدن به نظام در مناطق محروم است.
در همین راستا «محمدرضا نقدی» چندی پیش در گفت و گو با ایرنا در پاسخ به سوالی در خصوص دخالت بسیج در انتخابات اظهار داشت: «نقش، رسالت و ارزش بسیج فراتر از این مسایل است». وی نقش بسیج را در عرصه انتخابات روشنگری و دعوت مردم به حضور گسترده در انتخابات بیان و تصریح كرد: «هرچه حضور مردم در انتخابات پرشورتر و حماسی تر باشد اقتدار ملی ایران افزایش می یابد».
جمهوری اسلامی از طریق سازمان «بسیج سازندگی» با حضور در ۴۰ هزار منطقه محروم ایران٬ مشغول بازسازی و حفظ مشروعیت خود در میان ساکنان این مناطق است.
سپاه، از مبارزه با بیکاری تا درمان آب مروارید
سپاه پاسداران از دو ماه پیش تا کنون در تمام شهرها و روستاهای ایران نشستهایی با عنوان «بصیرت مردمی» برگزار میکند.
در این نشستها که از هفتهها پیش آغاز شده٬ فرماندهان سپاه٬ بسیج و نمایندگان ولی فقیه در این سپاههای استانی برای جهتدهی افکار عمومی در رای به نامزد مورد نظر «علی خامنهای» تلاش میکنند.
در ماه گذشته نیز سپاه و بسیج به منظور مقابله با «بیکاری» و تامین امنیت استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان اقدام به راهاندازی پایگاههای عملیاتی و استخدام بومیان مناطق در این پایگاهها کردند. این استخدامها در قالب قرارگاه «شهید معمار» سپاه که وظیفه تامین امنیت ۱۸ شهر استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان را برعهده دارد انجام شده است.
«برات مروایدی»٬ فرمانده قرارگاه «شهید معمار» گفته که «هر پایگاه عملیاتی افزون بر ایجاد اشتغال برای ۳۰ نفر در برقراری امنیت پایدار و واگذاری آن به خود مردم نقش مهمی دارد». وی افزوده است: «تا پایان بهمن ماه شش پایگاه عملیاتی دیگر در فنوج، بنت، اسپکه، هریدوک و چاهان شهرنیکشهر راه اندازی خواهد شد و جوانان جویای کار زیادی را جذب خواهد کرد».
خدمات سپاه پاسداران به ساکنان مناطق محروم در ایران با هدف جلب رضایت و همسو کردن ساکنان این مناطق با سیاستها و برنامههای مقامهای جمهوری اسلامی، وارد فاز جدیدی شده است. سپاه با پوشش هزینه های درمانی نیازمندان در تلاش است افکار عمومی در این مناطق را به سوی خود و نظام متوجه کند.
سایت سپاه استان یزد روز شنبه، ۱۴ اردیبهشت گزارش داد که بسیج جامعه پزشکی این استان با اعزام یک اکیپ ۴۵ نفره پزشکی به شهر طبس، به بیش از هزار و ۵۰۰ نفر خدمات رایگان پزشکی ارائه کرده است. ویزیت و مشاوره رایگان، پخش مواد بهداشتی و دارویی و آموزش مسائل بهداشتی از جمله اقدامات این تیم ۴۵ نفره پزشکی اعلام شده است.
از سوی دیگر چهارشنبه گذشته رسانه های ایران گزارش دادند سپاه پاسداران و بسیج استان کردستان ۴۵ بیمار مبتلا به آب مروارید چشم را به صورت رایگان عمل جراحی کردند.
همچنین سپاه چندی پیش بیمارستان صحرایی خود در منطقه عسلویه را افتتاح کرد. در این بیمارستان آنطور که گزارش شده است٬ خدمات دارو و درمان به صورت رایگان انجام میگیرد.
سپاه و بسیج به همراه دیگر سازمانهای حکومتی از جمله بنیاد «مستضعفان و جانباران» و بنیاد «علوی» در این سالها فعالیتهای گستردهای در مناطق محروم آغاز کردهاند. این فعالیت ها در آستانه یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری دامنه وسیع تری پیدا کرده است.
پیش بینی می شود هدف این اقدامات٬ پیوند زدن منافع ساکنان مناطق محروم با تثبیت و ادامه حاکمیت نظامیان و روحانیون بر ایران است.
منبع: روشنک آسترکی/ رادیو کوچه