Get Adobe Flash player

چند رسانه ای

به دنبال ما

ورود به سایت

اعلام ناقص نتایج انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور

 

یک آمار انتشاریافته از آرا انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور نشانگر کاهش ۵۰ درصدی مشارکت در قیاس با سال ۱۳۸۸است. نیمی از ۱۱۶ هزار رای اخذ شده متعلق به حسن روحانی است. همزمان رقم آرای باطله هم ظاهرا بالاست.
نزدیک به بیست روز پس از انتخابات ریاست جمهوری دور یازدهم گزارش کوتاهی از نتایج شمارش آرای این انتخابات در حوزه‌های خارج از کشور را یک سایت نزدیک به محافل امنیتی ایران منتشر کرده است.

 

در حالی که منابع اطلاع‌رسانی وزارت کشور در باره نتایج آرای یادشده خاموشند، سایت مشرق بدون ذکر منبع تعداد آرای داده‌شده در خارج از کشور را بیش از ۱۱۶ هزار نفر اعلام کرده است.

از این تعداد رای نزدیک به نیمی، یعنی ۵۶ هزار رای به حسن روحانی تعلق گرفته است. محمدباقر قالیباف، علی اکبر ولایتی و سعید جلیلی به ترتیب و به تقریب ۱۳ هزار، ۱۲هزار و ۶ هزار رای را به خود اختصاص داده‌اند. ۲۵ هزار رأیی که در آمار مشرق به آنها اشاره نشده می‌توانند جز آرای باطله بوده باشند که رقمی قابل اعتنا و تقریبا معادل مجموع رای قالیباف و جلیلی است.

برخی شباهت‌ها با نتایج سال ۱۳۸۸

اگر گزارش مشرق در باره رقم رای نامزدها در خارج از کشور درست باشد، عملا این آرا تفاوت معناداری با آرای داخل کشور ندارند، به جز آن که در خارج ولایتی قبل از جلیلی قرار گرفته است.
آرای انتخابات ریاست جمهوری در حوزه‌های خارج از کشور در حالی به صورت ناقص منتشر شده است که سال ۱۳۸۸ سه روز پس از انتخابات دور دهم، نتایج آن در خارج از کشور به تفکیک حوزه‌ها انتشار یافت.

شمار رای دهندگان در خارج از کشور در سال ۱۳۸۸ یک رکورد تاریخی در سال‌های پس از انقلاب بود. در آن سال بنا به آمار ارائه‌شده از سوی وزارت کشور دو برابر رقم امسال، یعنی نزدیک به ۲۳۵ هزار نفر از ایرانیان صاحب حق رای در خارج از کشور در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کردند.

در بیش از ۱۵۰ حوزه‌ای که رأی‌گیری به عمل آمد، در کمتر از ده حوزه اکثریت آرا از آن محمود احمدی‌نژاد شد. در بقیه‌ی حوزه‌ها میرحسین موسوی کسب‌کننده‌ی اکثریت بود. در این حوزه‌ها فاصله‌ی موسوی به عنوان فرد پیروز با نفر بعد یعنی محمود احمدی‌نژاد بسیار چشمگیر بود.
نزدیک به ۱۱۲ هزار رای به میرحسین موسوی تعلق گرفت و سهم محمود احمدی‌نژاد ۷۸ هزار رای شد.

 

کاهش مشارکت در ۱۳۹۲ پیامد ۱۳۸۸؟

در دور قبلی، در باره سلامت روند انتخابات و شمارش آرا در حوزه‌های خارج از کشور تردید چندانی وجود نداشت  . سطح سواد و آگاهی رأی‌دهندگان که آنها را تا حدودی نسبت به صیانت آرایشان حساس‌تر می‌کند، کوچکی حوزه‌های انتخاباتی در خارج از کشور و نیز امکان محدود تقلب ودستکاری در آرای این حوزه‌ها سبب شد که آمار و ارقام ارائه‌شده با آنچه که واقعاَ در صندوق‌ها ریخته شده تطبیق داشته باشد.

حضور گسترده‌ی ایرانیان خارج از کشور در انتخابات سال ۱۳۸۸ سبب شد که حساسیت آنها نسبت به نتایج اعلام‌شده در داخل کشور نیز در سطح قابل اعتنایی باشد و در اعتراض‌به نتیجه اعلام‌شده آن انتخابات نیز به سهم خود شریک شوند.

در کنار سردی فضای سیاسی و رقابتی در داخل کشور  تا چند روز مانده به انتخابات اخیر، یکی دیگر  از عوامل کاهش تقریبا ۵۰ درصدی حضور صاحبان حق رایدر پای صندوق‌های خارج از کشور به تردیدها و بدبینی‌ها نسبت به اقدام مشابه حکومت در دستکاری احتمالی در نتایج انتخابات برمی‌گشت. با این همه به نظر نمی‌رسد که بخش بزرگی از ایرانیان خارج از کشور که در انتخابات ۱۳۹۲ شرکت نکردند نیز، از نتایج اعلام‌شده این انتخابات ناخشنود باشند.